Echte Indonisische marinade - Kookboek Hetty

Ga naar de inhoud

Echte Indonisische marinade

Indisch/Thais e.d.
4 pers     10 min
Benodigdheden:
  • 250 ml ketjap manis
  • 1 rode peper, zaad verwijderd, gesnipperd
  • 2 limoenen, sap
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 cm verse gember, geraspt
  • Zeezout
  • Vleugje bruine basterdsuiker
  • 1 el arachideolie
  • Eventueel wat water
Ik ben nog altijd geïnspireerd door saté, maar dan wel de beste en de lekkerste. Dit is een echte authentieke Indonesische marinade. Deze hemelse marinade kun je voormaken en bewaren en is geschikt om saté ajam en babi mee te maken (kip en varkensvlees). Geen ingewikkelde halve toko in huis, geen gedoe en binnen 10 minuten klaar. Met dit eenvoudige recept krijg je een hemels sateetje dat je nooit meer vergeet. Geweldig nu de zomer zich aandient!

Bereidingswijze:
  1. Snijd rode peper doormidden, verwijder zaadlijst en snipper heel fijn.
  2. Snipper sjalotten grof, hak knoflook fijn of pers, pers sap van de limoenen, rasp gember.
  3. Doe dit in een RVS schaal en voeg ketjap manis toe.
  4. Roer door elkaar, proef en breng hoog op smaak met wat basterdsuiker, ik had 1 tl nodig en zeezout.
  5. Indien marinade te geconcentreerd smaakt, iets verdunnen met weinig water.
  6. De marinade is nu klaar voor gebruik en is enkele dagen, afgedekt, te bewaren in de koelkast.
  7. Marineer er kipfilet, kippendij, hamlap, varkensnek/schouder (procureurlap) of varkenshaas mee en maak daar saté ajam of babi mee op de grill of Barbecue.
Terug naar de inhoud