Hartige taart met boerenkool - Kookboek Hetty

Ga naar de inhoud

Hartige taart met boerenkool

Groente/aardappel/div
4 pers     50 min
Benodigdheden:
  • 400g zoete aardappels
  • 2 rode uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • neutrale olie
  • 250g gerookte spekblokjes
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • zout en peper
  • 1 pakje hartige taartdeeg
  • 3 eieren
  • 150ml slagroom
  • 350g boerenkool
  • 150g oude kaas
  • 3-4 eetlepels paneermeel

Extra
  • Springvorm 24 cm
Bereidingswijze:
Boerenkooltaart voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een pan op het vuur en bak daarin rustig de spekjes aan.
Tip: wil je een kruidigere variant? Gebruik dan chorizo in plaats van spekjes.
Snijd de boerenkool in kleine stukjes en schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.

Vulling maken
Bak na een paar minuten de zoete aardappelen mee met het spek. Je hoeft geen olie in de pan te doen, omdat het spek al vet genoeg is. Snipper de ui en fruit deze ook even mee.

Snijd de chilipeper in kleine stukjes en voeg deze toe aan de pan met spek en aardappel. Voeg als laatst de komijn toe en bak alles goed door. Houd de boerenkool nog even rauw: deze ga je straks in de taart pas garen.

Vet de springvorm in met gesmolten boter. Bekleed 'm vervolgens volledig met kant en klaar hartig bladerdeeg. Druk de naden van het deeg goed aan en strooi vervolgens wat paneermeel over de bodem.
Leg een laagje boerenkool op het paneermeel en dek deze laag boerenkool weer af met het aardappel-spekmengsel. Bedek vervolgens weer met een laag boerenkool. Druk alles licht aan.

Kaassaus maken
Rasp de kaas in een kom en roer er drie eieren doorheen. Voeg geleidelijk de room toe en kluts alles net zo lang door elkaar, tot er een gladde saus ontstaat.

Voeg wat peper toe naar smaak. Zout kan, maar hoeft niet, omdat de spekjes al vrij zout van zichzelf zijn. Giet het kaasmengsel over de boerenkool. En verdeel het goed. Rasp nog wat kaas over het geheel en bak de taart in 25-30 minuten gaar in de oven.

Haal de taart uit de oven als hij mooi gaar en goudbruin gebakken is. Laat 'm nog ongeveer 10 minuten afkoelen voor je 'm aansnijdt, om te zorgen dat hij wat steviger wordt.
Terug naar de inhoud