Italiaanse tomatenstamppot met gehaktballetjes
Stamppot
4 pers 45 min
Benodigdheden:
- 1 kilogram kruimige aardappel (geschild, in blokjes)
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui (fijngesnipperd)
- 600 gram trostomaten
- 1 bosje basilicum
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
voor de gehaktballetjes
- 1 snee witbrood (verkruimeld, zonder korst)
- 500 gram half-om-half gehakt
- 1 zakje gehaktkruiden
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 0.5 ei (losgeklopt)
Voorbereiding:
Begin met de gehaktballetjes: bedruppel het broodkruim met een klein beetje water (of melk) en laat een paar minuten weken. Kneed het gehakt goed door met de gehaktkruiden, ketchup, het ei en geweekte brood. Rol met koele handen kleine balletjes van ter grootte van een walnoot en laat afgedekt opstijven in de koelkast.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar in water met zout. Giet af en laat uitlekken. Schep terug in de pan en dek af.
Leg de gehaktballetjes op de bakplaat en bak circa 15 minuten in het midden van de oven.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit hierin de ui circa 5 minuten op middelhoge stand. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadjes. Hak de basilicumsteeltjes fijn en scheur de blaadjes in stukjes.
Voeg de knoflook en tomatenpuree toe aan de uien en fruit nog 1 minuut mee op een lage stand.
Voeg de gehakte basilicumsteeltjes, de stukken tomaat en oregano toe en laat op een lage stand circa 10 minuten sudderen. Breng het tomatenmengsel op smaak met zout en peper en schep door de aardappels.
Besprenkel voor het serveren met de rest van de olie en bestrooi met de Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes.
Neem de gehaktballetjes uit de oven en serveer ze op de stamppot.