Surinaamse Bami - Kookboek Hetty

Ga naar de inhoud

Surinaamse Bami

Surinaams
4 pers    30 min    
Benodigdheden:
  • 300 gram schouderkarbonades
  • 50 milliliter zonnebloemolie
  • 300 gram kipfilets (in smalle reepjes)
  • 1 theelepel vijfkruidenpoeder
  • 500 gram eiermie
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 kippenbouillontablet (verkruimeld)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 prei (in dunne ringen)
  • 1 bosje bladselderij (fijngehakt)
Bereidingswijze:
  1. Snijd het bot uit de karbonade. Bestrijk het vlees met de olie, bestrooi met zout en peper en bak het in een hete koekenpan 2-3 minuten per kant. Zet het apart.
  2. Bestrooi de kipreepjes met zout, peper en vijfkruidenpoeder en laat even intrekken.
  3. Kook de eiermie beetgaar en giet af. Meng er 2 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel ketjap manis, de helft van de knoflook en het bouillonblokje door.
  4. Verhit de rest van de olie in een wok en fruit hierin de ui en de rest van de knoflook. Voeg de kip toe en bak deze 2-3 minuten mee.
  5. Schep de tomatenpuree en prei erdoor en bak 1-2 minuten.
  6. Roer de rest van de sojasaus en ketjap manis erdoor en laat iets indikken.
  7. Schep de eiermie erdoor en bak tot deze warm is.
  8. Snijd de karbonades in dunne reepjes. Schep de bladselderij door de bami en serveer met de vleesreepjes erop.

Bereidingstip:
Neem in plaats van vijfkruidenpoeder een mengsel van een mespuntje gemberpoeder, een mespuntje gemalen koriander (ketoembar) en een snufje van elk van deze drie specerijen: kaneel, kruidnagelpoeder en gemalen komijn (djinten).
Terug naar de inhoud